Mi az artritisz? Az artritiszek, artrózisok áttekintése


Az artritisz általános „terminus technicus”, mintegy 150 különféle ízületekkel kapcsolatos betegség gyűjtő, összefoglaló megnevezése.


Azt gondolják általában, hogy ez főleg az időskorra jellemző, de minden 3-ból 2 artritiszes beteg 65 év alatti, egyébként normális, vagy majdnem normálisan vezetett napi életvitellel, életmóddal.

Az artritisz szó maga az ízület gyulladását, gyulladt állapotát jelenti. Legjellemzőbb tünetei a fájdalom, az ízület merevsége, és időnként duzzanata is.

Jellemzően, ha a gyulladás az elsődleges, a betegség artritisz típusú, ha előbb észlehető a kopás, akkor inkább artrózis a megfelelő definíció.


Mi történik az ízületekkel?


Az ízület voltaképpen a csontok találkozási pontja, helye. A csontvégi felszínek porccal borítottak, amely sima, egyenletes felszínű anyag. Az ízület maga ízület tokba foglalt, melyben lévő szövet az ún. szinoviális hártya. A hártyaréteg által elválasztott folyadék a szinoviális folyadék, amely nedvesíti az egymáson érintkező, elcsúszó porcfelszíneket, mint pl. az autók motorolaja „keni” a hengerekben mozgó dugattyúkat. Artrózis akkor jön létre, ha ebben a rendszerben zavar támad valahol.

Forrás: http://www.egeszsegkalauz.hu/rheuma/mi-az-artritisz


Tornagyakorlatok

artritiszes betegek számáraAz artritiszes beteg számára a fájdalmak miatt a legutolsó, amit szeretne csinálni az, hogy tornásznia kelljen… A gyakorlatok viszont alkalmasak arra, hogy csökkentsék az ízületi fájdalmat, merevséget, és javítsák a rugalmasságot, izomerőt, kitartást.


Van elég sok otthon is végezhető gyakorlat, tehát ezért nem érdemes megkeresni egy tornatermet, elegendő az orvossal konzultálni.
Kezdetben néhány egyszerűbb nyújtási gyakorlat is elegendő az ízületek bemozgatására, főleg azokra gondolunk, amelyeket a betegség érint. Ebben enyhe hajlítás és kiegyenesítés is lehet, ami javítja a rugalmasságot.


Kétnaponta, vagy akár mindennap is végezhető gyakorlatok ezek, de a lassú kivitelezésük fontos. Mondhatjuk, hogy a gyakorlatok végzését követő egy óra múlva „kiáll” a fájdalom általában. Ha ez mégsem lenne így, és a fájdalom fennmarad, konzultálni kell ismét az orvossal!


Alapvető gyakorlatok


• Nyakhajlítás
A fej pontosan középre néz. A szemek előre néznek, a fejünket lehajtjuk a bal vállhoz, majd vissza. Ezt megismételjük a jobb váll irányába is, majd ismét vissza. Szemünk mindeközben egyenesen előre néz.


• Nyakfordítás
A fej pontosan középre néz. Lassan és enyhén elfordítjuk a fejet balra, és átnézünk a vállunk felett. Ne erőltessük meg, csak addig fordítsuk el a fejünket, ameddig nem kényelmetlen. Fordítsuk vissza középre. Ezután végezzük el e a gyakorlatot jobbra is, majd vissza középre.


• Vállkörzés
Engedje le vállait, karjait lógassa maga mellett. Lassan forgassa bal vállát előre, majd lefelé, egy teljes kört járjon be így a váll, először az óramutató irányában, majd azzal ellentétesen. Végezze el a gyakorlatot a jobb vállával is. Ezután végezze mindkét vállával egyidejűleg.


• Páros karemelés előre
Engedje le vállait, karjait lógassa maga mellett. Lassan emelje fel a karjait előre, majd a feje mögé, annyira hogy az még ne okozzon fájdalmat, könyökben a karok ne legyenek behajlítva. Engedje vissza lassan alaphelyzetbe.


• Könyökhajlítás Engedje le vállait, karjait lógassa maga mellett. Igen lassan és óvatosan emelje fel a felkarját, amíg a keze lassan azonos oldali vállához ér. Engedje le, és ismételje meg a gyakorlatot a másik oldalon.


• Csuklóhajlítás
Engedje le vállait, karjait lógassa maga mellett. Lassan emelje fel a bal karját, a könyökét úgy hajlítsa be, hogy a kar párhuzamos legyen a padlóval. Másik kezével fogja meg a kart kb. csuklómagasságban. Hajlítsa be a bal csuklót, vezesse a karját maga felé, majd vissza, ellenirányban. Ez lassú nyújtógyakorlat. Engedje le akart, ismételje meg ugyanezt a másik oldalon is.


• Ujjak behajlítása
Emelje fel a kezét tartsa ujjait függőlegesen. Lassan, óvatosan hajlítsa be az ujjait, mintha integetne velük. Ezután zárja az ujjvégeket a tenyér felé. Nyissa ki a kezét ismét. Ismételjem g mindezt a másik kezével is.


• Ujjérintés
A másik kéz, mint rögzítő segítségével formáljon mutató- és hüvelykujjával ’O’ betűt. Ismételje meg ezt a hüvelykujjal szembefordított többi ujjal sorban. Végezze el a gyakorlatot a másik kezével is.


• Törzshajlítás oldalra
A fej pontosan középre néz. A szemek pontosan előre néznek, lábak kisterpeszben. Emelje fel a jobb karját és a feje fölött vezesse balra. Hajoljon balra, bal kéz a törzs mellett. Vissza középre, majd ismételje meg a gyakorlatokat ellenirányban másik karjával. Ne hajoljon előre, és feje is maradjon alaphelyzetben.

• Mérsékelt lábemelés (csípő kimozgatása)
Használjon ehhez egy széket, vagy más fix támasztékot. Enyhén hajoljon a szék hátulja felé, egyik lábát lassan mozgassa előre, vissza középre, majd enyhén hátra. Próbálja meg a mozgást csípőből indítani és nem térdből. A hátát igyekezzen egyenesen tartani. Másik lábbal ismételje meg a gyakorlatot.

• Térdnyújtás (a térd inainak nyújtása)
Üljön le egy székre. Húzódjon előre, egészen a szék széléig. Egyenesítse ki a lábát, tegye fel az egyik lábát egy másik székre. Lassan, derékból hajoljon előre, egyenes derékkal. Addig hajoljon előre, amíg enyhe húzást érez a láb hátsó részében. 15-30 másodpercig tartsa ebben a helyzetben a lábát, majd ismételje meg a másik lábbal.

• Bokakörzés
Üljön a székre, hátát tartsa egyenesen. Emelje fel a lábát, és egyenesítse ki. Lábfejével lassan körözzön előre majd hátra. Ismételje meg ezt a másik lábával is.


• Lábfej görgetés
Végezheti ülő- és álló helyzetben egyaránt. Álló helyzetben keressen támasztékot! A görgőrúdra tekerjen törülközőt vagy valami hasonlót. Helyezze a lábfeje alá, lassan görgesse lábával előre-hátra.


Forrás: http://www.egeszsegkalauz.hu/rheuma/tornagyakorlatok-artritiszes-betegek-szamara


Csilla Almásy: Reggeli gerincátmozgató torna

Amikor 40 éves korunk körül elkezdjük megtapasztalni az “itt fáj-ott fáj-amott fáj” érzését, kicsit elkeseredünk, hogy vajon ezek már az öregkor jelei?


Minden sejtünk időről időre lecserélődik, megújul, és ebben a megújulásban hatalmas szerepe van a lecitint alkotó tápanyagoknak, és a kollagénnek, amit a korunk előrehaladtával egyre inkább nélkülöz a szervezet.

A mai táplálkozási szokásainkkal nagyon kevés kollagén jut a szervezetbe.


Azt kívánom, legyen Neked is könnyedebb a mozgásod!

Ha szeretnél többet tudni a termékekről, a kedvezményes vásárlásról, írj nekem bizalommal >>>> ITT

Csatlakozz a FB csoportunkba! Szeretettel várlak!