A bőrünk megvéd minket a külvilágtól, megőrzi a testünk hőmérsékletét, napfény hatására D-vitamint termel, Ugyanakkor a bőr érzékeny felület, ezért figyelemre és gondoskodásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon.

A bőr testünk legnagyobb szerve, és számos funkciót lát el. A bőr színe, teltsége, tapintása az egészségi állapot fontos jelzője.

A bőr a legnagyobb szervünk, három rétegből áll:

    A hám a bőr felső rétege. A hámon belül legfelül a szaruréteg helyezkedik el, amely fizikai védőrétegként szolgál az olyan külső behatások ellen, mint például a hideg, az UV-sugárzás vagy a fertőzések. A hám többi rétegének leginkább az a szerepe, hogy előállítsák a bőr védőrétegét.

    Az irha a bőr középső rétege, amely a külső réteg vérellátását biztosító ereket tartalmazza. Az irhában szőrtüszők, verejtékmirigyek és idegvégződések is találhatók.

    A bőr legalsó és egyben legvastagabb rétege a bőralja, amely zsírsejteket tartalmaz. A zsírsejtek energiatartalékot képeznek, és elősegítik a test hőszabályozását.

A bőr testünk legnagyobb szerve, és számos funkciót lát el.

Egyik legfontosabb szerepe a mechanikai védelem, például az olyan fizikai behatásoktól, mint a súrlódás. Emellett gátat képez vegyi anyagokkal, fertőzésekkel vagy a káros UV-sugárzással szemben is. Amellett, hogy védelmet nyújt a külső természeti hatásokkal szemben, egyben a legnagyobb érzékszervünk is, amelyen keresztül a benne lévő idegvégződéseknek köszönhetően számtalan információhoz jutunk a külvilágból. A bőrön keresztül érzékelünk például olyan ingereket, mint a hideg, a meleg, a fájdalom, vagy a barátaink és szeretteink megnyugtató érintése.

A bőr másik fontos szerepe a hőszabályozás. Bőrünk körülbelül 2-5 millió verejtékmirigyet tartalmaz, melegben pedig akár napi több mint 10 litert is izzadhatunk, hogy ezzel segítsük testünk lehűlését. Ezzel szemben hideg időben a verejtéktermelés és a bőr vérellátása csökken, hogy a szervezet megőrizze a hőt a mélyebben fekvő szervekben.

A bőr színe, teltsége, tapintása az egészségi állapot fontos jelzője.

A bőr legvékonyabb külső rétege az epidermis, ennek egészsége a bőr kinézetére, a bőrképre is nagy hatással van. Vagyis az, hogy sima, üde, ragyogó és hidratált-e a bőröd, nagyban ennek a rétegnek az állapotától függ.

„Az epidermis négy alrétegből épül fel, a legalsó a bazális réteg, a legfelső a stratum corneum (szaruréteg). Ezekben a rétegekben keratint előállító bőrsejtek találhatóak, amik folyamatosan cserélődnek.

Az alul megtermelt szép új, duci sejtek egyre inkább „kifelé” lökik a felettük lévő, rétegekbe rendeződött sejteket a bőrfelszín felé. Közben egyre több keratin termelődik bennük, és egyre inkább kilapulnak, egyre „halottabbak” lesznek, míg végül a bőr legkülső részére érve, a sejtmagjukat elveszítve, elhalt hámsejtekként egyszerűen távoznak a bőrfelszínről.

Ez a természetes bőrmegújulási folyamat pedig idővel lelassul: egy csecsemőnél például még körülbelül 2 hetet vándorolnak a sejtek felfelé, egy felnőttnél átlagosan 28 napot, idősebb korban ez az időtartam akár a másfélszeresére is nőhet.

Ezért is jellemző, hogy az életkor előrehaladtával a bőr vastagabbnak, fakóbbnak, fáradtabbnak tűnhet: az elhalt hámsejtek felhalmozódnak, és a távozásuk egyre inkább akadozik. „

Jó hír, hogy a természetes bőrmegújulási folyamat gördülékenységét tudod otthoni bőrápolókkal segíteni.

Fontos például, hogy mindennap óvd magad egy bőrtípusodnak megfelelő fényvédővel, a káros napsugarak ugyanis lassíthatják ezt a folyamatot.

Kezdjük a bőrápolási rutinunkkal>>>>>