Csontjaink, ízületeink kívülről nem láthatóak, így könnyen megfeledkezünk róluk, amíg el nem kezdenek fájni. Sajnos az ízületi gyulladás, egyéb betegségek, kopások nem kímélik őket sem, és a sérüléseik is gyakoriak.

Amíg minden működik, nem figyelünk arra, hogyan, mivel mozgunk. Míg egy nap fájdalmassá, darabossá válnak a mindennapos mozdulatok.

Ekkor merül fel a kérdés, hogy honnan is jön a fájdalom, mi okozhatja.

A mozgásszervi problémákat leggyakrabban gyulladásos megbetegedések, porckopások okozzák, de a csontokat, ízületeket gyakran érik sérülések is.

Ezen tanulmányból kiderül, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, illetve ha már kialakult, akkor mik a teendők; mely tényezők befolyásolják az ízületek állapotát.

Feltárjuk a betegség lelki okait is, továbbá érdekes és megdöbbentő tényeket közlünk, melyekről lehet még nem hallott, s végezetül néhány olyan tipp, melynek betartása nem kerül pénzbe, de segítségével enyhíthetők az ízületi gyulladásokkal és a reumával járó panaszok.

Az ízületi gyulladások főként a könyök-, térd-, boka- és csuklóízületeket érintik.

Leggyakoribb: a reumás ízületi gyulladás, mely elsősorban a kéz és láb kis ízületeit és az ízületek körülvevő kötőszöveteket támadja meg, de ritkán más szerveket is megtámadhat. Az ízületi fájdalom jellemzően egyik ízületről a másikra vándorol.

Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják az ízületek állapotát?

1.

A folyadékhiányos állapot:

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a VIZET!

A víz elengedhetetlenül fontos! Hiányában az ízületi felszín érdesebbé válik, a mozgás közben “csiszolódik” és így egyenetlenül kopik. Ez kisebb és nagyobb fájdalmat okozhat.

Szinte népbetegség a porckorong bántalom, a gerinc bármelyik részén.

Az egyik és legnagyobb oka, szintén a víz hiánya!

A porckorong folyadékvesztéssel rugalmatlanabb lesz, sokkal nehezebben bírja a terhelés miatt ránehezedő súlyt. Így kezdődik a derék, háti, nyaki gerinc fájdalom.

Így indul el a porckorong deformálódása, mely idegi nyomást hozhat létre. A porckorong sérvek megelőzésére igyunk nagyon sok vizet!

2.

 Egyéni hajlam, túlsúly és porcképzési zavar a hiányos és helytelen táplálkozás, az ásványi anyagok és természetes vitaminok hiánya miatt!

Megelőzés tippek

Az ízületeinket védjük azzal, hogy megfelelő minőségű – és sok-sok- vizet igyunk!

Fogyasszunk természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, táplálék kiegészítőket.

Együnk sok halat, halolajat, ami védi az ízületeinket is, és amiben rengeteg cink van.

Mozogjunk rendszeresen, a mindennapi munkán felül!

Tornázzunk, sétáljunk, vagy ússzunk rendszeresen!

Minél merevebbek az ízületeink, annál nehezebben indulunk el a torna, mozgás felé!

A rendszeres mozgással az izmainkat jó állapotban tartjuk, így az ízületekre csökken a terhelés, és csökkennek a panaszok!

Hazánkban is népbetegségnek számítanak az ízületi betegségek, pedig a kollagén pótolható a szervezetben.

Fontos tehát, hogy nagy mennyiségben fogyasszunk teljes értékű fehérjéket és C-vitamint, hogy a szervezet kollagén szintje megfelelő legyen.

C-vitamin nélkül a szervezet kollagén termelése teljesen leáll, ami skorbutot is eredményezhet.

A kívülről bevitt kollagént az emésztő enzimek lebontják, és az így keletkezett aminosavakból építi újra a szervezet a szükséges kollagénállományt.

Forrás: Dr. Kacsó Kornélia