• Az asztaxanthin előfordulása:

A legtöbb ember nem tudja, mitől van a lazac jellemző, vöröses-rózsaszín színe. A válasz: egy antioxidánstól. Amely azonban nem csak egyszerűen egy antioxidáns – és nemcsak a lazac színéért felelős, de biztosítja számukra az állóképességet is, amelyre szükségük van, amikor napokig úsznak árral szemben, hogy elérjék az ívási területet.

Mitől rózsaszínű a rózsás flamingó? A flamingócsibék fehéren jönnek a világra. Rózsás színűket csak akkor érik el, amikor elkezdenek astaxanthin tartalmú táplálékot fogyasztani.

Az astaxanthin a természetben előforduló karotinoidok egyik osztályához tartozik. A karotinoidok azok az összetevők az élelmiszereinkben, amelyek számos növény élénk színét biztosítják, és az egészségünk számára életbevágóan fontos antioxidáns tulajdonságok forrásai.

Bár több mint 700 természetben előforduló fajtájuk van, a legtöbb ember csak néhányat, leggyakrabban a béta-karotint ismeri közülük. Sokféle karotinoidhoz könnyen hozzájuthatunk egyszerűen csak friss, organikus termésekben gazdag étrenddel.

A fent említett, zsírban oldódó szuper antioxidánst tartalmazó karotinoid beszerzése azonban nem ilyen egyszerű. Kevés forrása van, a nagyon ritka, Haematoccous pluvialis nevű mikroalga, és a mikroalgát fogyasztó tengeri élőlények, például lazac és krill.

A különféle források az alábbi koncentrációtartományban tartalmazzák az astaxantint (ppm):

Lazacfélék  ~ 5

Plankton    ~ 60

Krillek       ~ 120

Sarki garnéla     ~ 1,200

Phaffia élesztő ~ 10,000

Haematococcus pluvialis (alga) ~ 40,000 ppm

A Haematococcus pluvialis alga tartalmazza a legtöbb Astaxantint

A természetes asztaxantin a „világ legerősebb antioxidánsaként“ vált ismerté, amelyet az algák   termelnek a legnagyobb mennyiségben.

Az asztaxantin védőfunkcóinak köszönhetően, mélyalvás állapotában az algák akár több, mint 40 évig is kibírják táplálék és víz nélkül, így a nyári hőséget vagy a téli, jeges hideget is átvészelik.

Csak akkor ébrednek újra és nyerik vissza eredeti zöld és aktív állapotukat, amikor az életkörülmények ismét megfelelőek lesznek, azaz elég táplálék és víz áll rendelkezésükre és a természeti körülmények már nem szélsőségesek.

Asztaxantin tulajdonságai

A természetes asztaxantin:

20-szor erősebb, mint a szintetikus asztaxantin

50-szer erősebb, mint a béta-karotin

60-szor erősebb, mint a C-vitamin

550-szer erősebb, mint az E-vitamin

Asztaxanthin emberi szervezetre gyakorolt hatásairól szóló tanulmányok, kísérletek rövid összefoglalói:

 Agyi funkciók támogatója

Asztaxantin áthatol a vér-agy gáton, ott antioxidáns, és gyulladás gátló védelmet nyújt az agynak és a központi idegrendszernek. Ez egy rendkívüli jelenség, mivel a vér-agy gát egy erősen szelektáló filter, mely csak az agy által szükséges tápanyagokat engedi át és csakis tápanyagcsere termékeket továbbít. Ily módon védi az agyat a vérben keringő kórokozóktól, toxinoktól és hírvivő anyagoktól.

Támogatja a memóriát és a magasabb szintű agyi tevékenységet

Egy klinikai vizsgálatban az asztaxantin megmutatta, hogy képes növelni a memóriát és a kognitív funkciókat. Tíz egészséges 50-69 év közötti férfi esetén, akik memória zavarokkal küzdöttek, 12 mg asztaxanthint kaptak naponta 12 héten keresztül. Számítógépes kognitív tesztekben a figyelmük, memória és egyéb kognitív funkciók szignifikánsan fejlődtek valamint a válaszidők csökkentek. Számos egyéb kísérlet igazolta a fenti állítást.

Az asztaxantin stimulálja az őssejteket, hogy funkcionális idegsejteket állítson elő.

Gyomorproblémákra

A gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium fertőzés megelőzésére és kezelésére svéd szabadalmi eljárás szerint az alga-astaxanthin alkalmazható. A stressz okozta káros mellékhatások kivédésére az astaxanthint japán kutatók, mint étrend-kiegészítőt ajánlják.

Sejtmembrán védelem

Az asztaxantin segítséget nyújt a sejtmembrán épségének fenntartásában és a mitokondriumok energiatermelő folyamataiban. Azáltal, hogy védi a sejtmembránokat és könnyíti a mitokondriumok hatékonyságát – az asztaxanthin támogatja egészségünket és jó közérzetünket az élet minden szakaszában

  • Az asztaxantin másképpen működik, mint általában az antioxidánsok, mivel nem elektronokat ad, hanem elveszi azt a szabad gyököktől. Ez nagy aktivitást és hosszú élettartamot ad nekik a sejtmembránokban.
  • Védi és növeli a mitokondriumokat

Látásjavító

A számítógép előtt ülők előtt is ismert, hogy szem terhelése miatt, homályos látás és egyéb problémák jelentkezhetnek. Egy kettős-vak vizsgálatban összehasonlították az asztaxantint

(5 mg naponta) szemben a placebo-csoporttal. A szem terhelését a VDT-n (vizuális megjelenítő terminál) nézték meg. Az asztaxantin jelentősen javította a szemizom elernyedését , ami segíti a szem tehermentesítését.

Egy másik klinikai vizsgálatban az asztaxantin (6 mg naponta, 4 héten át) szignifikánsan javította a szemizom funkciókat középkorú emberek esetén.

Javítja látást és késlelteti a szem kifáradását.

HA hasznosnak tartod a bejegyzést, akkor IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELEINKRE ITT>>>

Forrás