Az astaxanthin a természetben előforduló karotinoidok egyik osztályához tartozik. A karotinoidok azok az összetevők az élelmiszereinkben, amelyek számos növény élénk színét biztosítják, és az egészségünk számára életbevágóan fontos antioxidáns tulajdonságok forrásai.

Bár több mint 700 természetben előforduló fajtájuk van, a legtöbb ember csak néhányat, általában csak a béta-karotint ismeri közülük. Sokféle karotinoidhoz könnyen hozzájuthatunk egyszerűen csak friss, organikus termésekben gazdag étrenddel.

Az astaxanthin zsírban oldódó szuper antioxidánst tartalmazó karotinoid beszerzése azonban nem ilyen egyszerű. Kevés forrása van, a nagyon ritka, Haematoccous pluvialis nevű mikroalga, és a mikroalgát fogyasztó tengeri élőlények, például lazac és krill.

A Haematococcus pluvialis alga tartalmazza a legtöbb astaxanthint.

A természetes astaxanthin a „világ legerősebb antioxidánsaként“ vált ismertté, amelyet az algák termelnek a legnagyobb mennyiségben.

Astaxanthin tulajdonságai

A természetes astaxanthin:

  • 20-szor erősebb, mint a szintetikus astaxanthin
  • 50-szer erősebb, mint a béta-karotin
  • 60-szor erősebb, mint a C-vitamin
  • 550-szer erősebb, mint az E-vitamin

Bár a szintetikus astaxanthin kémiai összetétele megegyezik a természetes astaxanthinéval, valójában a két molekula különböző. Az astaxanthin természetes formájában molekuláris láncának mindkét végén mindig zsírsavakhoz kapcsolódik. Ezen különbségek által a természetes astaxanthin felülmúlja a szintetikus astaxanthin képességeit.

Az immunrendszer erősítéséhez fontos a vitaminokban, tápanyagokban gazdag változatos étrend és a napi mozgás, sportolás.

Astaxa… micsoda? Ezért elengedhetetlen az astaxanthin a szép bőrhöz

Az vagy, amit megeszel – szokták mondani, és ez az astaxanthinra hatványozottan igaz. Amellett, hogy gyakorlatilag a napégéstől a ráncokig mindent hatékonyan megelőz, még egy rakás egyéb bőrápoló és szépítő tulajdonságot magáénak tudhat. Fedezd fel őket most!

Íme, néhány ok (a sokból), amiért érdemes növelned az Astaxanthin-beviteled:

1. Segít lassítani a ráncok megjelenését: Szájon át alkalmazva az astaxanthin belülről táplálja a bőröd. Eljut a bőr legmélyebb rétegeibe is, hogy ott biztosítson teljes körű védelmet az ártalmas szabadgyökökkel szemben, melyek lebontják a kollagént, és felgyorsítják a ráncok megjelenését. Az astaxanthin növeli a bőr vízmegtartó erejét és rugalmasságát is.

2. Formában tart: Mi sem okoz nagyobb örömet, mint végigcsinálni egy extra kemény, izzasztó edzést. Noha a rendszeres testmozgás előnyei jól ismertek, a kimerítő edzések (főleg, ha elszoktál tőlük) növelhetik a szabadgyökök megjelenését, és oxidatív stresszt okozhatnak, ami gyulladásokhoz, izomlázhoz vezet. Ettől pedig csökken a teljesítményed. Itt jön képbe az astaxanthin. Elősegíti az izomzat regenerálódását, fokozza az állóképességet, és védi az izmokat a szabadgyököktől. Légy olyan erős, mint az áramlattal szemben úszó lazacok!

3. Okosan a napon: Napon tartózkodni sohasem ajánlott naptej vagy fényvédő krém nélkül, de az a jó hírünk, hogy az astaxanthin is segít védekezni a káros UV-sugarak ellen. Az UV-B sugarak áthatolnak a bőr külső rétegein, és a felhámon okoznak napégést. Az UV-A sugarak még mélyebbre jutnak, az eredmény pedig oxidatív stressz és a bőr korai öregedése. Mivel az astaxanthin a legalsó rétegekbe is bejut, egyfajta „belső naptejként” is funkcionál, mely véd az UV-A sugarak okozta oxidatív stressztől. Emellett kimutatták, hogy az UV-B sugarak okozta irritációt (lásd: rákvörösre sülni) is segít csökkenteni.

4. A természet legerősebb antioxidánsa: Ha még mindig nem győztünk meg arról, hogy érdemes az astaxanthint az életed részévé tenni, hadd mondjuk el, hogy ez a bivalyerős antioxidáns 4,6-szor erősebb, mint a béta-karotin, 110-szer erősebb, mint a bőr egészségéért felelős E-vitamin, és szinte hihetetlen, de 6000-szer erősebb a C-vitaminnál a szabadgyökök elleni küzdelemben.

Hogyan tudom biztosítani a megfelelő mennyiségű astaxanthint?

Az astaxanthinbevitel nemcsak könnyű, de finom feladat is. Megtalálod a lazacban, lazacolajban (a vadon élő lazac asztaxantint tartalmazó mikroalgát fogyaszt), vörös pisztrángban, algákban, homárban, rákban, langusztában és garnélában is.

 Emellett fogyaszthatod az Astaxanthint és feketeáfonya-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulában is, amit a svéd szigetvilág édesvízi mikroalgáiból nyertünk és fejlesztettünk ki. Kiváló módja egy szuper antioxidáns bevezetésének az étrendedbe!

Astaxanthint és feketeáfonya

A szabadgyökök káros hatásainak csökkentésére. Formulája a svéd természetben megtalálható mikroalgából és fekete áfonyából nyert antioxidánsok kombinációja. C- és E-vitamint tartalmaz a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmére. 30 kapszula / tégely